Każdy z nas wyrzuca jedzenie! Dzisiaj np. wrzucając
do śmietnika butelkę po napoju, zobaczyłem w pojemniku pełny kosz chleba! Jak
bardzo by nam się to nie spodobało i było sprzeczne z naszymi ideałami,
zasadami, religią, ekonomią - w dzisiejszym świecie bardzo trudno uniknąć
marnowania żywności. A liczby powalają na kolana! Na całym świecie wyrzuca się
grubo ponad miliard ton jedzenia rocznie. Miliard ton marnowanej żywności w
zestawieniu z prawie miliardem osób na świecie, które żyją w ubóstwie i
głodują, jest przerażające.
W krajach UE jest zaledwie (!) 80 mln głodujących osób. W
Polsce około 2,5 miliona. W samych krajach członkowskich UE rocznie marnuje się
89 mln ton żywności, a ranking państw najbardziej marnujących jedzenie
przedstawia się następująco: 1. Wielka Brytania 2.Niemcy 3.Francja
4.Holandia 5.... Polska. Jeżeli każdy człowiek
(w kraju rozwiniętym) statystycznie kupuje co roku 900 kg żywności, to z tego wyrzuca
20-30proc. W krajach najbiedniejszych, gdzie głód jest na porządku dziennym, roczna
średnia wyrzucania jedzenia wynosi 6-10kg, a statystyki te nie dotyczą
najbiedniejszych. Powodów wyrzucania żywności jest kilka: - ktoś zapomni
sprawdzić datę ważności termin minie i produkt ląduje w koszu nawet jeszcze nie
rozpakowany, - ktoś inny nie wie jak przechowywać dany wyrób czyli w jakiej temperaturze
i wilgotności, - jeszcze inny kupuje byle co, nie patrząc na etykietę ani skład
produktu – po prostu na zapas i w efekcie to co kupi wyrzuca do śmieci. Najczęściej
co ludzie wyrzucają do kosza to: chleb, potem warzywa, owoce, produkty mleczne,
wędliny itd. Dostępność wszelkich spożywczych produktów oraz stosunkowo niskie
jej ceny powodują, że człowiek zapomina, iż gdzieś na świecie inni cierpią głód
- warto o tym pamiętać podczas robienia zakupów. Kupujmy więc z głową, a nie dlatego, że jest promocja. Problem marnowania jedzenia wpływa też bardzo na ekologię
naszego środowiska w którym żyjemy. Wytwarzamy więcej śmieci, które w dodatku,
bardzo często nie są odpowiednio segregowane. Szkodzimy klimatowi przez
marnowanie energii, która została wykorzystana do wyprodukowania jedzenia - im
więcej zmarnowanej żywności, tym więcej też gazów cieplarnianych w atmosferze. Do
tego marnujemy (i to w ogromnych ilościach) wodę, która jest głównym elementem procesu produkcji tego co jest
do jedzenia. A o to kilka metod mogących uchronić nas przed marnowaniem jedzenia: - Planuj zakupy z głową i zawsze rób listę tego co musisz kupić; - Spróbuj przygotować jadłospis na kilka dni - dzięki temu będziesz wiedzieć co kupić; - Nie gotuj więcej, niż jesteś w stanie zjeść; - Omijaj promocje produktów, które mają krótką datę przydatności do spożycia, których nie będziesz w stanie zjeść w dużej ilości lub których normalnie nie kupujesz; Zawsze sprawdzaj datę przydatności produktu do spożycia; - Przechowuj żywność w odpowiedni sposób; - Nie kupuj na zapas jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania; - Czytaj etykiety i skład produktów. Tyle dla świata każdy może zrobić!
,,szybki"
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz