środa, 20 sierpnia 2014

Owoce dobre na wszystko



Nie, nie, wcale nie zamierzam pisać o jabłkach, chociaż one także są zdrowe i pełne witamin. Ale po kolei. Zamierzałem napisać o kilku imprezach, które odbyły się na terenie naszej gminy i u sąsiadów, stwierdziłem jednak, że nie będę powielał przedstawionych już na różnych portalach relacji – zarówno tych pisanych jak i obrazkowych (zdjęcia) – tym bardziej, iż jakichś szczególnie krytycznych uwag do nich (tych imprez) nie mam. Pomyślałem więc, że bardziej praktyczne będzie przypomnienie właściwości niektórych owoców – dużymi krokami zbliża się przecież jesień, a wraz z nią katary, przeziębienia i inne dolegliwości.  No więc do dzieła:

 jeżyny, zwane także czernicami – zawierają całą gamę witamin z grupy B, cennych szczególnie dla układu nerwowego. Sok z tych owoców wycisza, a także uodparnia na przeziębienia i infekcje. Można go spożywać profilaktycznie lub leczniczo – łagodzi dolegliwości, w tym gorączkę. Jeżynowy sok poprawia także pracę układu pokarmowego, a stosowany zewnętrznie, łagodzi oparzenia, pomaga w leczeniu wyprysków i liszajów. Jak większość owoców o zabarwieniu czerwonym lub granatowym, jeżyny wiążą niebezpieczne dla organizmu wolne rodniki. Jeść je jednak należy świeże bo przechowywane np. w lodówce tracą swe właściwości.
aronia – ma w sobie (najwięcej ze wszystkich czerwono-granatowych owoców) polifenole, które działają jak aspiryna i nitrogliceryna. Jedzenie – systematyczne! – tych owoców rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie oraz działa antyzakrzepowo. Zawarte w aronii antocyjany, zbawiennie wpływają na wzrok, osłabiony np. długim siedzeniem przed monitorem komputera. Sok z tego owocu pomaga także przy owrzodzeniach żołądka. Surowe owoce aronii są cierpkie i gorzkawe, ale już przetwory z niej, wyśmienite.
maliny – zawierają salicylany, działające jak naturalna aspiryna. Pomagają się wypocić, obniżają gorączkę, są bardzo skuteczne przy zwalczaniu przeziębień. Dzięki zawartości witamin z grupy B, C i E, a także minerałów: potasu, żelaza i magnezu, sok z malin wzmacnia odporność, wzmacnia układ krążenia, zapobiega niedokrwistości. Świeże owoce, dzięki dużej zawartości błonnika, mogą stanowić doskonały element profilaktyki przeciw nowotworom jelita grubego i trzustki. Uwaga! Malin powinne się wystrzegać osoby cierpiące na niewydolność nerek oraz… kobiety w ciąży. 
jagody czyli borówki – dawniej leczono nimi zakażenia, dzisiaj głównie biegunki. A to dlatego, że zawierają duże ilości garbników, które neutralizują szkodliwe produkty, uszczelniają błonę śluzową żołądka, spowalniają perystaltykę jelit. Jagody zawierają mitrylinę – substancję odpowiedzialną za uelastycznienie naczyń krwionośnych i wraz z żelazem biorącą udział w produkcji czerwonych ciałek krwi. Antyutleniacze pochodzące z tych owoców obniżają poziom „złego" cholesterolu, a wspomagają je w tym pierwiastki mineralne: selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy A, B, C. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulująca poziom cukru we krwi. Ekstrakty z jagód znajdują się także w preparatach okulistycznych – stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka.

maliny – zawierają salicylany, działające jak naturalna aspiryna. Pomagają się wypocić, obniżają gorączkę, są bardzo skuteczne przy zwalczaniu przeziębień. Dzięki zawartości witamin z grupy B, C i E, a także minerałów: potasu, żelaza i magnezu, sok z malin wzmacnia odporność, wzmacnia układ krążenia, zapobiega niedokrwistości. Świeże owoce, dzięki dużej zawartości błonnika, mogą stanowić doskonały element profilaktyki przeciw nowotworom jelita grubego i trzustki. Uwaga! Malin powinne się wystrzegać osoby cierpiące na niewydolność nerek oraz… kobiety w ciąży.

truskawki – wprawdzie sezon na nie już za nami, lecz w spiżarniach weki, soki i inne przetwory z tych owoców. Dobrze wiedzieć więc, że zawierają mnóstwo witamin: C, B2, B1, A, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Truskawki wspomagają trawienie (dzięki zawartości bromeliny, enzymu rozkładającego białka), dobrze wpływają na cerę oraz włosy (dzięki manganowi). Wapń i fosfor wzmacnia kości oraz poprawia sprawność mięśni, żelazo chroni nas przed anemią. Polecane są osobom z chorobami nerek, wątroby, kamieniami moczowymi i żółciowymi, bo obniżają kwasowość moczu. Na truskawki powinny natomiast uważać osoby, które mają skłonność do alergii, a także…  karmiące mamy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz